20.9.2017

Sosiaalinen pääoma - toimivan yhteiskunnan tärkeä rakennuspala

Minä ja Tommi, yksi Vaihtoviikko-tiimin jäsenistä, tutustuimme toisiimme kesällä 2010 ollessamme töissä samassa kesätyöpaikassa.

Kesän jälkeen jatkoimme yhteydenpitoa. Asuimme eri kaupungeissa, mutta aina ollessamme samalla paikkakunnalla vaihdoimme kuulumiset, puhuimme opintojen etenemisestä ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Vuosien päästä muutin Tommin kanssa samaan kaupunkiin asumaan ja juttumme jatkui siitä mihin se oli aiemmin jäänyt.

Toiset ystävyyssuhteet ovat lyhytaikaisempia, toiset pidempiä. Tommin tapauksessa jaettu kesätyökokemus loi kestävän siteen välillemme, joka ei ole katkennut välimatkasta tai erilaisista elämäntilanteista huolimatta.

Tänä kesänä, eräänä heinäkuun iltana tapasimme Tommin kanssa. Tapaaminen oli melko tavallinen, kuten muutkin viimeaikaiset tapaamisemme. Mitään kovin erikoista ei tapahtunut. Paitsi, että Tommi pyysi minua mukaan Vaihtoviikko-tiimiin.

Tällä hetkellä olen päivittämässä Vaihtoviikon blogia. Sosiaalinen pääomani mahdollisti minulle sen, että olen nyt osa Vaihtoviikko-tiimiä.

Mitä on sosiaalinen pääoma?
Sosiaalisella pääomalla tarkoitetaan ihmisten välisiä sosiaalisia suhteita, jotka nähdään erilaisina resursseina ja joiden avulla yksilöt sekä yhteisöt toimivat.

Minun ja Tommin esimerkissä Tommi ja Tommin verkostot toimivat minulle sosiaalisen pääoman resursseina, jotka johtivat upeaan mahdollisuuteen ryhtyä kehittämään Suomen sisäistä vaihto-ohjelmaa Vaihtoviikkoa.

Sosiaalisen pääoman kaksi eri muodot
Sosiologisessa tutkimuksessa sosiaaliseen pääomaan erotetaan kaksi eri lajia.

Ystäviä, kavereita ja niiden kaltaisia suhteita voidaan kuvata sitovaksi sosiaaliseksi pääomaksi (eng. binding social capital). Niiden kautta syntyvä sosiaalinen pääoma on luonteeltaan neuvojen antamista, toisen tukemista esimerkiksi työpaikalla tai harrastusten parissa.

Minun ja Tommin välistä suhdetta voidaan siis kuvata sitovaksi sosiaaliseksi pääomaksi.

Toinen muoto on nimeltään yhdistävät sosiaaliset pääomat (eng. bridging social capital). Tämän kaltaista sosiaalista pääomaa on esimerkiksi kyky toimia osana erilaisia yhteisöjä ja ymmärtää yhteisön todellinen potentiaali.

Tämä mahdollistaa laajempaa toimintaa sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi ja sen tuotosta ovat esimerkiksi kansalaisjärjestöt tai vaikkapa Vaihtoviikko.

Sosiaalisen pääoman vaikutukset

Kaikenlainen sosiaalinen pääoma on tärkeää yhteiskunnallisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Mitä enemmän ja laajemmin ihmisillä on sosiaalista pääomaa, sitä helpompaa on luottaa toisiin ihmisiin, yhteisöihin sekä yhteiskuntaan ympärillään.

Kun yksilöllä on mahdollisuus kasvattaa omaa sosiaalista pääomaansa on sillä suuria vaikutuksia niin yksilölle itselleen kuin yhteiskunnalle.

Omassa tapauksessani kesätyön parissa syntynyt ystävyys poiki upean mahdollisuuden vuosia myöhemmin.


Videolla hyvä visualisointi siitä, mitä sosiaalinen pääoma on


Vaihtoviikon tavoite on tuoda erilaisia ihmisiä yhteen, mahdollistaa uusien kokemuksien syntyminen ja näin edistää sosiaalisen pääoman kasvamista suomalaisessa yhteiskunnassa.



Teksti: Tuomas Luukkonen

8.9.2017

Puolen vuoden työ Vuosisadan Rakentajat -kilpailussa huipentui Ratkaisujen iltaan

Vaihtoviikon matka Vuosisadan Rakentajat -kilpailussa huipentui keskiviikkona järjestettyyn Ratkaisujen iltaan. Kilpailun 15 finalistia esittelivät - eli pitchasivat projektinsa neljässä minuutissa arvovaltaiselle tuomaristolle sekä muulle yleisölle. Tunnelma oli erittäin intensiivinen ja jännittynyt. Koko puoli vuotta kestänyt kehitysvaihe huipentui tähän iltaan!

Ratkaisujen laaja kirjo
Erittäin upeaa oli kokoontua yhteen finalistien kesken ja juhlia tärkeää etappia yhdessä. Oli voimaannuttavaa nähdä miten eri lähtökohdista ponnistaneet projektit ovat puolen aikana kehittyneet ja millaisia vaikutuksia projekteilla on jo nyt ollut moniin nuoriin.

Vaihtoviikko-tiimiä puhuttelivat erityisesti Someturva ja GutsyGo -projektit. Someturva-tiimi haluaa pysäyttää sosiaalisessa mediassa tapahtuvan vihapuheen mobiilisovelluksella, jossa nuori ohjataan oikeanlaisen avun luokse esim. some-kiusaamisen takia.

Gutsy Go taas keskittyy kokonaisten asuinalueiden turvallisuuden ja viihtyvyyden parantamiseen nuorten kautta tarjoamalla heille työkaluja ja alustan huonomaineisten alueiden kehittämiseen. Syntyneet ratkaisut kerätään digitaaliseen rohkeiden tekojen pankkiin, josta kuka tahansa voi saada inspiraatiota ja tarttua toimeen omalla paikkakunnallaan.


Merkittävät yhteiskunnalliset vaikutukset
Finaalia seuraamaan oli myös saapunut pääministeri Juha Sipilä, jota illan juontajat luonnehtivat kilpailun suurimmaksi faniksi. Sipilä korosti puheessaan Vuosisadan Rakentajien tärkeyttä ja lupautui kutsumaan voittajatiimin vierailulle Kesärantaan esittelemään projektiaan.

Ilta konkretisoi myös sen, miten kovassa seurassa olemme viimeiset puoli vuotta ideaamme kehittäneet ja miten merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia koko kilpailulla voi olla.

Kaikki mukaan
Oma pitchimme keskittyi korostamaan projektin ydinarvoja, eli empatiataitojen kehittämistä ja toisen asemaan asettumista. Iloksemme myös tuomaristo osoitti, että Vaihtoviikon viesti on mennyt perille ja sillä on tulevaisuudessa potentiaalia koskettaa ihan jokaista Suomen kutosluokkalaista.  

”Vaihtoviikon potentiaali onkin niin suuri, että toivottavasti - jos ja kun tämä toteutuu - saatte mukaan myös kouluja, luokkia ja nuoria, jotka ensin ajattelee, että ne ei tarvitse tätä. Koska ne varmasti erityisesti tarvitsee Vaihtoviikkoa! Ottakaa siis kaikki mukaan”. Pitchin ja tuomariston kommentit voi kokonaisuudessaan käydä katsomassa täältä.

Pitchissä haluttiin myös tuoda esiin sitä, että Vaihtoviikko ei ole enää vain idea, vaan se on kehittynyt toteutettavissa olevaksi vaihto-ohjelmaksi. Matka on kuitenkin vasta alussa ja seuraavat kuukaudet tulevat näyttämään miten nopeasti ja millaisilla resursseilla Vaihtoviikko pääsee kehittymään kohti tavoitettaan ja haastamaan kaikki Suomen kuudesluokkalaiset tutustumaan maailmaan oman elinympäristönsä ulkopuolella.


Onnistunut ilta
Vaihtoviikko-tiimi on erittäin ylpeä pitchaajistaan Saanasta ja Tommista, jotka vetivät #hommanhimaan. Samalla he pääsivät kokemaan jännityksen legendaarisen Tavastia Klubin backstagella, jonka seinältä tarkkasilmäiset tulevaisuuden tähdet saattavat heidän nimensä bongata!

Vuosisadan Rakentajat -kilpailun voittaja julkistetaan Helsingissä Narinkkatorilla 1.10. Tervetuloa kaikki mukaan! :)


2.9.2017

Kuuden kuukauden kehitysvaihe takana

Puolisen vuotta on kulunut siitä, kun Vaihtoviikko-projekti käynnistyi Vuosisadan rakentajat
-kilpailun myötä. Kuusi kuukautta kestänyt kehitysvaihe on nyt takana ja ensi viikolla projekti esitellään eli pitchataan kilpailun tuomareille ja kilpailussa mukana oleville säätiöille.

- Nyt kun katsoo taaksepäin, niin ei olisi kyllä kilpailun alkaessa arvannut, millaisiin sfääreihin projekti tulisi yltämään ja millä kokoonpanolla, kertoo Vaihtoviikon projektipäällikkö Anni Valkola.
Alkuperäinen kolmen hengen tiimi on kasvanut seitsemän henkiseksi ja osaamista löytyy niin palvelumuotoilun, vaikuttavuustutkimuksen, pedagogiikan, viestinnän sekä myynnin saroilta.

- Näin monipuolisen tiimin ansiosta ollaan pystytty miettimään Vaihtoviikkoa todella monesta eri näkökulmasta ja samalla mahdollistettu kokonaisvaltainen kehitystyö, sanoo Anni.
Vaihtoviikkoa on tehty laaja-alaisesti myös maantieteellisesti. Se että koko tiimi ei asu samalla paikkakunnalla on asettanut omat haasteensa.

- Koko tiimi on ollu tosi motivoitunut tekemään töitä projektin eteen, vaikka kukaan ei teekään Vaihtoviikkoa päivätyökseen. Uskon että upea tiimi ja halu muuttaa maailmaa onkin pitänyt porukan yhdessä välimatkoista huolimatta, kertoo Anni.

- Ja kun uusia tekijöitä on pyydetty mukaan, ei heitä ole tarvinnut sen enempää vakuutella. Idean nerokkuus on myynyt itse itsensä, hän jatkaa.

Puolen vuoden aikana tiimi on laittanut omaa aikaansa Vaihtoviikon suunnitteluun kymmeniä tunteja viikoittain. Kova työ on palkinnut tekijänsä, kun idean toimivuutta on päässyt testaamaan käytännössä.

-Yksi kohokohta tämän puolen vuoden aikana on ollut kokeilun toteuttaminen. Oli mahtavaa huomata, että Vaihtoviikolle on kysyntää niin opettajien, kuin oppilaiden keskuudessa ja että idea on mahdollista toteuttaa, Anni sanoo.

Lisäksi Annin mielestä on ollut huikeaa huomata, miten vielä keväällä pienistä erillisistä paloista muodostuneesta Vaihtoviikosta on kasvanut syksyn mittaan yhtenäinen kokonaisuus.

Ensi viikolla, Vuosisadan rakentajien pitchissä Anni toivoo, että Vaihtoviikko-idea vakuuttaisi viimeisetkin epäilijät. Tosin Anni ei ole kyllä vielä itse tavannut yhtään sellaista.

Kokeilusta saadulla palautteella on ollut merkittävä rooli Vaihtoviikon kehittämisessä



























Teksti: Saana Klemola