20.9.2017

Sosiaalinen pääoma - toimivan yhteiskunnan tärkeä rakennuspala

Minä ja Tommi, yksi Vaihtoviikko-tiimin jäsenistä, tutustuimme toisiimme kesällä 2010 ollessamme töissä samassa kesätyöpaikassa.

Kesän jälkeen jatkoimme yhteydenpitoa. Asuimme eri kaupungeissa, mutta aina ollessamme samalla paikkakunnalla vaihdoimme kuulumiset, puhuimme opintojen etenemisestä ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Vuosien päästä muutin Tommin kanssa samaan kaupunkiin asumaan ja juttumme jatkui siitä mihin se oli aiemmin jäänyt.

Toiset ystävyyssuhteet ovat lyhytaikaisempia, toiset pidempiä. Tommin tapauksessa jaettu kesätyökokemus loi kestävän siteen välillemme, joka ei ole katkennut välimatkasta tai erilaisista elämäntilanteista huolimatta.

Tänä kesänä, eräänä heinäkuun iltana tapasimme Tommin kanssa. Tapaaminen oli melko tavallinen, kuten muutkin viimeaikaiset tapaamisemme. Mitään kovin erikoista ei tapahtunut. Paitsi, että Tommi pyysi minua mukaan Vaihtoviikko-tiimiin.

Tällä hetkellä olen päivittämässä Vaihtoviikon blogia. Sosiaalinen pääomani mahdollisti minulle sen, että olen nyt osa Vaihtoviikko-tiimiä.

Mitä on sosiaalinen pääoma?
Sosiaalisella pääomalla tarkoitetaan ihmisten välisiä sosiaalisia suhteita, jotka nähdään erilaisina resursseina ja joiden avulla yksilöt sekä yhteisöt toimivat.

Minun ja Tommin esimerkissä Tommi ja Tommin verkostot toimivat minulle sosiaalisen pääoman resursseina, jotka johtivat upeaan mahdollisuuteen ryhtyä kehittämään Suomen sisäistä vaihto-ohjelmaa Vaihtoviikkoa.

Sosiaalisen pääoman kaksi eri muodot
Sosiologisessa tutkimuksessa sosiaaliseen pääomaan erotetaan kaksi eri lajia.

Ystäviä, kavereita ja niiden kaltaisia suhteita voidaan kuvata sitovaksi sosiaaliseksi pääomaksi (eng. binding social capital). Niiden kautta syntyvä sosiaalinen pääoma on luonteeltaan neuvojen antamista, toisen tukemista esimerkiksi työpaikalla tai harrastusten parissa.

Minun ja Tommin välistä suhdetta voidaan siis kuvata sitovaksi sosiaaliseksi pääomaksi.

Toinen muoto on nimeltään yhdistävät sosiaaliset pääomat (eng. bridging social capital). Tämän kaltaista sosiaalista pääomaa on esimerkiksi kyky toimia osana erilaisia yhteisöjä ja ymmärtää yhteisön todellinen potentiaali.

Tämä mahdollistaa laajempaa toimintaa sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi ja sen tuotosta ovat esimerkiksi kansalaisjärjestöt tai vaikkapa Vaihtoviikko.

Sosiaalisen pääoman vaikutukset

Kaikenlainen sosiaalinen pääoma on tärkeää yhteiskunnallisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Mitä enemmän ja laajemmin ihmisillä on sosiaalista pääomaa, sitä helpompaa on luottaa toisiin ihmisiin, yhteisöihin sekä yhteiskuntaan ympärillään.

Kun yksilöllä on mahdollisuus kasvattaa omaa sosiaalista pääomaansa on sillä suuria vaikutuksia niin yksilölle itselleen kuin yhteiskunnalle.

Omassa tapauksessani kesätyön parissa syntynyt ystävyys poiki upean mahdollisuuden vuosia myöhemmin.


Videolla hyvä visualisointi siitä, mitä sosiaalinen pääoma on


Vaihtoviikon tavoite on tuoda erilaisia ihmisiä yhteen, mahdollistaa uusien kokemuksien syntyminen ja näin edistää sosiaalisen pääoman kasvamista suomalaisessa yhteiskunnassa.



Teksti: Tuomas Luukkonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti