18.5.2017

Hollolasta Turkuun ja takaisin - kuinka Vaihtoviikon kokeilu eteni

Lukuisat sähköpostiviestit ja puhelut konkretisoituvat maanantaina siihen, että neljä hollollaisnuorta hyppäsi Turun bussiin ja Vaihtoviikon ensimmäinen kokeilu alkoi. Tiistaiaamuna vitosluokkalaiset Veera ja Sara sekä kutosluokkalaiset Niko ja Jimi vaihtoivat kotoisan koulutiensä toisenlaiseen oppipolkuun Turussa.

Ensimmäinen aamu uudessa koulussa

Hollolassa vaihtarien koulumatka sujuu tavallisesti kävellen, mutta vaihtokouluun Marttiin kuljettiin tällä kertaa bussilla. Ensimmäinen koulupäivä vietettäisiin yhdessä 4D-luokan kanssa, mutta sitä ennen oli ihmeteltävä uutta ympäristöä.



Martin koulu on rakennettu vuonna 1927, joten ero hollolalaisten juuri valmistuneeseen kotikouluun oli huomattava.

“Jos olis ollu aina tässä koulussa, niin sit varmaan meiän koulu ois varmaan aika outo” Totesikin yksi vaihtareista, hetken kokemaansa mietittyyään.



Kielikylpy
Vaihtarien koulutyö Martin koulussa alkoi pulahduksella kielikylpyyn. Jimi ja Niko olivat ehtineet opiskella ruotsia jo vuoden verran, mutta Saralle ja Veeralle kyseessä olivat ensimmäiset ruotsin tunnit.

Tunnilla tehtiin kuva-analyysitehtävää ja vaihtarimmekin etsivät sopivat kuvat analysoitavaksi. Lopputunnista Jimin ja Nikon suunnalta kuuluikin suomalaisruotsalainen tulkinta Gallen-Kallelan maalauksesta Poika ja varis.



Uudenlaisia oppimiskokemuksia
Kutosluokan mukana vaihtarit opiskelivat toisena vaihtopäivänä. Toiminnallisella matematiikantunnilla mitattiin nopeuksia: kuinka nopeasti kävellään 10 metriä, entä miten nopeasti matka taittuu hyppäämällä ja miten kauan menee siihen kun saa kaverin nauramaan.

Päivien aikana vaihtarit suorittivat myös erilaisia tehtäviä, joiden tarkoituksena oli selvittää oppilaiden arkeen liittyviä eroja ja yhtäläisyyksiä. Tehtävänä oli esimerkiksi selvittää koululaisten harrastuksia ja välituntiaktiviteetteja. Tämä toimi hyvänä keinona luoda yhteys paikallisiin oppilaisiin.





Lisää säpinää päivään toivat Ylen toimittajat, jotka haastattelivat vaihtareita Vaihtoviikkoon liittyen. Haastattelujen tulokset voit käydä katsomassa Ylen sivuilta ja Yle Areenasta kohdasta 16:39.

Loppu hyvin, kaikki hyvin
Kaiken kaikkiaan kokeilu kokeilu sujui erinomaisesti. Vaihtareille kokemus oli unohtumaton. Suurimmaksi huolenaiheeksi osoittautuikin se, että onko Vaihtoviikkoon mahdollista osallistua uudelleen.



Työryhmän näkökulmasta kokeilu onnistui yli odotusten. Kokeilu tarjosi arvokasta tietoa siitä, miten vaihto-ohjelma tulisi järjestää, jotta vaihtokokemus olisi mahdollisimman elämyksellinen ja toimiva sekä oppilaille ja opettajille.

Suuri kiitos kaikille kokeiluun osallistuneille oppilaille ja opettajille. Teidän ansiosta kokeilu saatiin järjestymään ja onnistumaan. Erityiskiitos Koneen Säätiölle kokeilun taloudellisesta tukemisesta.


- Saana Klemola & Anni Valkola -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti