30.6.2017

Vaihtoviikko luo koulumaailmaan aitoja kohtaamisia ja uudenlaista yhteistyötä

Muistatko vielä, millaista koulussa oli kuudennella luokalla? Todennäköisesti luokallasi oli oma opettaja, joka vastasi yksin lähes kaikkien oppiaineiden opetuksesta.

Koulupäiväsi koostuivat luultavasti pitkälti piirtoheitinkalvojen tuijottelusta, tehtäväkirjoista ja monisteista sekä itsenäisestä työskentelystä. Välituntisi vietit useimmiten tiettyjen luokkakavereiden seurassa jutellen tai leikkien.

Entä millaista kuudesluokkalaisten koulunkäynti on nykyisin? Ainakin koulun toimintatavoissa ja -kulttuurissa on tapahtunut paljon muutoksia, kuten on koko yhteiskunnassakin.

Muuttuvassa maailmassa tarvitaan yhteistyötä 
Enää ei ehkä ole kaikki kaikessa osata luetella ulkoa kasvien latinankielisiä nimiä tai Pohjois-Suomen jokia. Sitäkin tärkeämpää on esimerkiksi osata ajatella kriittisesti sekä työskennellä yhteistyössä muiden kanssa erilaisissa ja vaihtuvissa tilanteissa.

Koulutuksen ja oppimisen tavoitteet ovat siis muuttuneet. Esimerkiksi yhteistyön merkitystä on koulutuksen ja kasvatuksen saralla viime aikoina alettu korostaa vahvasti. Yhteistyö näkyy jo koulujen arkipäivässä esimerkiksi samanaikais- ja yhteisopettajuuden sekä joustavien opetusryhmien kautta.

Opettajien ja eri luokkien oppilaiden välisellä yhteistyöllä on jo huomattu olevan positiivisia vaikutuksia koulun sisällä. Valitettavasti tähän yhteistyö usein tällä hetkellä pitkälti jää.

Koulun ulkopuolelle suuntaava ja eri koulujen välinen yhteistyö ei vielä Suomessa ole kovin aktiivista tai yleistä, vaikka sen merkitys jo esimerkiksi uudessa opetussuunnitelmassa tuodaan esiin.

Osaaminen jakoon yhteistyöllä
Yhteistyö luo mahdollisuuksia koulujen kehittämiseen. Kouluissa ympäri Suomen on äärettömän paljon osaamista ja innovatiivisia, toimivia ratkaisuja niin opetukseen kuin muuhunkin koulujen toimintaan liittyen.

Haastena tuntuu olevan tämän osaamisen jakaminen ja hyödyntäminen omaa luokkaa ja koulua laajemmalle. Koulujen välistä yhteistyötä kehittämällä voimme samalla luoda uusia luontevia väyliä näiden uusien, pienten ja suurten, käytänteiden ja innovaatioiden levittämiselle.

Vaihtoviikosta vauhtia koulujen väliseen yhteistyöhön
Vaihtoviikko on oivallinen tapa laajentaa oppilaitosten yhteistyöverkostoa oman koulupihan ulkopuolelle. Sen lisäksi että Vaihtoviikko yhdistää kouluja ja opettajia ympäri Suomen yhdistäää se myös lapsia ja perheitä.

Mielestäni yksi Vaihtoviikon hienoimmista piirteistä on, ettei se keskity pelkästään digitaaliseen maailmaan, verkkoon ja appeihin. Vaihtoviikko tuo aidosti ihmisiä yhteen, luo uudenlaisia kohtaamisia, keskusteluja, oivalluksia, havahtumisia ja ideoita. Vaihtoviikko tarjoaa mahdollisuuksia kokemuksiin oman elinympäristön ja tutun kuplan ulkopuolelta.

Vaihtoviikon avulla voimme luoda uudenlaista yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen kulttuuria. Vaihtoviikko vastaa yhteiskunnan muutokseen ja sen mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tarjoamalla lapsille ja nuorille mahdollisuuksia oppia taitoja, joita nykypäivän ja tulevaisuuden työelämässä ja yhteiskunnassa yleensäkin tarvitaan.



Kirjoittaja, Anni Lonka, on turkulainen erityisluokanopettaja, 
joka vielä kuudennella luokalla halusi isona eläinlääkäriksi 
tai Tiimarin myyjäksi, koska niin halusivat kaikki muutkin.

21.6.2017

Kysymyksiä Vaihtoviikon tekijöille osa 2/2

Tiimimme esittelykierros jatkuu! Tällä viikolla kiperiin kysymyksiin vastaavat Anni L, Elise ja Saana.

Kuvassa vasemmalta oikealle Anni L, Elise, Saana, Tommi, Anni V ja Saara


1. Mitä olet tehnyt ennen Vaihtoviikkoa?

Anni L
Ennen Vaihtoviikkoa olen työskennellyt koulutuksen ja kasvatuksen parissa erilaisissa ympäristöissä aina päiväkodeista kouluihin, harrastustoimintaan ja tutkimuspuolen työtehtäviin.

Tutkimuspuolella minua kiinnostavia aiheita ovat erityisesti koulutuksen uudistamistaminen ja tulevaisuuden yhteiskunnassa tarvittavat taidot ja osaaminen.

Elise
Olen työskennellyt muotoilijana kotimaassa ja ulkomailla pääosin erilaisissa kehittämisprojekteissa, joissa yhdistyvät yhteiskunnallisuus, kestävyys, sosiaalinen hyvinvointi ja yhteistyö eri sektorien välillä.

Muotoilijana työn keskiössä on ollut asiakas- ja käyttäjälähtöinen ongelmanratkaisu, ajatusten ja ideoiden konkretisoiminen ja yhteisen ymmärryksen luominen prosessin eri vaiheissa. Myös tarinankerronta eri muodoissaan on kulkenut mukana matkan varrella.

Saana
Ennen Vaihtoviikkoa olen aktiivisesti pyrkinyt viemään itseäni outoihin ja tuntemattomiin paikkoihin ja tilanteisiin. Pakko sanoa, että tällä hetkellä myös Vaihtoviikko -projekti on melkoinen loikka tuntemattomaan. En ole vielä koskaan ollut mukana tämän kaltaisessa projektissa.

Olen myöskin testaillut rajojani niin vapaaehtoistyössä Senegalissa kuin myös mainostoimistossa copywriterina.



2. Mikä sai sinut innostumaan Vaihtoviikosta?

Anni L
Vaihtoviikko edustaa juuri sellaista uudenlaista ajattelua ja yhdessä tekemisen kulttuuria, jota koulumaailma ja koko Suomi mielestäni kaipaa.

Vaihtoviikon kautta on mahdollista oppia paljon sellaista, joka ei perinteisessä kouluopetuksessa ole ehkä edes mahdollista. Vaihtoviikko vastaa ja tarjoaa ratkaisuja juuri niihin haasteisiin, joita opettajana olen koulumaailmassa kohdannut.

Elise
Innostuin lähtemään mukaan Vaihtoviikkoon koska uskon, että aidot arkipäivän kokemukset oman totutun ulkopuolella on avain suvaitsevampaan ja empaattisempaan tulevaisuuteen paitsi yksilöille, myös yhteiskunnalle.

Lisäksi, konsepti on yksinkertainen ja näen siinä paljon kehitys-, laajentamis- ja yhteistyömahdollisuuksia.

Saana
Olin itse lukioikäisenä vaihto-oppilaana Saksassa. Tuo vuodenmittainen ajanjakso antoi minulle paljon ymmärrystä itsestä ja muiden kohtaamisesta. Olenkin harmitellut, kun kaikilla ei ole mahdollisuutta samanlaiseen kokemukseen. Paitsi että, kohta ehkä onkin!


3. Miten aiot tehdä Vaihtoviikosta onnistuneen elämyksen?

Anni L
Vaihtokokemus itsessään on jo suuri elämys siihen osallistujille. Tavoitteenani on tämän lisäksi luoda kouluvaihdon ajalle sisältöjä, jotka tarjoavat aitoja ja uudenlaisia oppimisen ja onnistumisen kokemuksia.

Vaihtoviikon sisältöjä kehitetään yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa pohjaten sekä nykytutkimuksen että käytännön koulumaailman tarpeisiin. Uskon, että näin saamme luotua Vaihtoviikosta kokonaisuuden, jolla on merkitystä niin yksittäisten oppilaiden kuin laajemmallakin tasolla.

Elise
Itseäni kiinnostaa erityisesti kestävän ja avoimen toimintamallin luominen - miten Vaihtoviikko pyörisi vielä kymmenienkin vuosien päästä ja miten sen kokemus olisi mahdollinen ihan jokaiselle Suomen kuudesluokkalaiselle taustasta ja asuinpaikasta riippumatta.

Näihin osa-alueisiin tuon kokonaisvaltaista palvelumuotoilu- ja yhteistyöosaamistani, ja roppakaupalla innostavaa ja eteenpäin katsovaa tekemisen meininkiä!

Saana
Vastuualueenani Vaihtoviikossa on viestintä. Yhdessä muiden tiimiläisten kanssa aionkin varmistaa, että Vaihtoviikko kuuluu ja näkyy siellä missä pitääkin.

16.6.2017

Kysymyksiä Vaihtoviikon tekijöille osa 1/2

Huraa! Vaihtoviikko-tiimi on saanut uusia osaajia. Kesän aikana Vaihtoviikon kehitystyöhön omaa ammattitaitoaan antavat Tommi Marjanen ja Elise Rehula. Tervetuloa molemmille.

Vaihtoviikko-tiimi koostuu nyt yhteensä kuudesta eri alojen osaajasta. Tällä viikolla haluammekin esitellä ihmisiä projektin takana. Esitimme kolme kiperää kysymystä kaikille tiimiläisillemme ja tässä kolmen ensimmäisen vastaukset.

Uusista tiimiläisistä Tommi pääsee tänään ääneen yhdessä Anni V:n ja Saaran kanssa. Ensi viikolla kiperiin kysymyksiin vastaavat Anni L, Saana ja Elise.

Kuvassa vasemmalta oikealle Anni L, Elise, Saana, Tommi, Anni V ja Saara

1. Mitä olet tehnyt ennen Vaihtoviikkoa?

Anni V
Ennen Vaihtoviikkoa olen työskennellyt markkinoinnin ja hyvinvointipalvelujen kehittämisen parissa. Lisäksi olen ollut mukana muutamissa lapsiin ja nuoriin liittyvissä vapaaehtoisprojekteissa niin Suomessa, kuin ulkomailla.

Ammatiltani olen muotoilija ja luova ongelmanratkaisija. Valmistuin vuosi sitten Aalto-yliopistosta koulutusohjelmasta, joka keskittyi yhteiskunnallisten asioiden, kestävän kehityksen ja hyvinvoinnin edistämiseen monialaisesti.

Tommi
Olen opiskellut Aallon kauppakorkeakoulussa pienen tovin ja juuri valmistunut kauppatieteiden maisteriksi. Opiskeluaikoina minua kiinnosti paljon erilaiset opiskelijajärjestöt ja olinkin monipuolisesti niissä mukana, myös uusien luomisessa.

Aikaisemmin työskentelin myyntitehtävissä rekrytointiyritys aTalentilla reilu pari vuotta. Perustamani Kerro Kaikille -projektin kautta olen päässyt puhumaan hyvinvoinnista ja mielenterveysasioista kouluille ja eri seminaareihin.

Saara
Olen tehnyt pitkän työuran erityisopetuksen parissa. Turussa olen työskennellyt vuodesta 1989 ja tällä hetkellä toimin vaikeavammaisten lasten ja nuorten opettajana Luolavuoren koulussa.


2. Mikä sai sinut innostumaan Vaihtoviikosta?

Anni V
Alunperin innostuin mahdollisuudesta päästä ratkaisemaan nuorten hyvinvointiin liittyviä haasteita osana Vuosisadan Rakentajat -ideakilpailua. Kilpailu toimi upeana kasvualustana uusien hyvinvointia lisäävien innovaatioiden syntymiselle ja kehittämiselle. Vaihtoviikkoakaan ei luultavasti olisi olemassa ilman kilpailua.

Uskon, että Vaihtoviikolla on paljon tarjottavaa Suomen nuorisolle uudenlaisen oppimiskokemuksen kautta. Tavoitteena on luoda suvaitsevaisempaa ja tasa-arvoisempaa Suomea.

Tommi
Konsepti vaikuttaa oivalliselta tavalta vaikuttaa lasten hyvinvointiin sekä kokemusten luomiseen. Sen lisäksi Vaihtoviikko tuntuu erittäin toteuttamiskelpoiselta idealta, jota olisi hienoa lähteä levittämään Suomen rajojen sisällä ja ulkopuolelle. Bonarina löytyy vielä oikein osaava ja mahtava työryhmä.

Saara
Vaihtoviikko antaa toteutuessa valtavasti erilaisia kokemuksia siihen osallistuville oppilaille. Se on melko yksinkertainen toteuttaa ja siihen voi kuka tahansa osallistua.


3. Mikä on sinun panoksesi Vaihtoviikon onnistumiseen?

Anni V
Toimin projektissa projektipäällikön roolissa ja tehtäväni on huolehtia, että kaikki tärkeät osa-alueet ovat mukana ja huomioitu toimivan sekä onnistuneen vaihtokokemuksen luomiseksi. Tämän lisäksi vastaan käyttäjälähtöisestä suunnittelusta ja palvelun kehittämisestä yhdessä Elisen kanssa.

Oma henkilökohtainen missioni on tehdä vaihtokokemuksesta unohtumaton elämys niin vaihtoon lähteville, kuin vaihtareita vastaanottaville oppilaille.

Tommi
Haluan olla tiiviisti mukana konseptin kehityksessä, jotta pystyisin tunnistamaan ja saamaan mukaan tärkeimpiä sidosryhmiä Vaihtoviikon toteutuksen ja jatkuvuuden takaamisen kannalta.

Koen olevani innostaja, joten tavoitteenani on saada ihmiset innostumaan konseptista ja levittämään Vaihtoviikon ilosanomaa. Laskentatoimitausta auttaa miettimään, miten vuosien edetessä Vaihtoviikosta ja sen vaikutuksia mitataan, sekä miten konseptista voidaan kehittää entistäkin parempi.

Saara
Tuon Vaihtoviikon tiimiin kokemusta opetus- ja kasvatusalalta ja myös vanhemman näkökulmasta, kahden nyt jo aikuisen lapsen äitinä. On tärkeää suunnitella Vaihtoviikko onnistuneeksi kokonaisuudeksi kaikki siihen osallistuvat osapuolet huomioiden.

3.6.2017

Vaihtoviikko pureutuu erilaisuuteen ja sen kohtaamiseen

Toukokuussa järjestetty vaihto-ohjelman ensimmäinen kokeilu tarjosi oppilaille mahdollisuuden päästä tarkastelemaan omaa kotikoulua aivan uudesta näkökulmasta.

Kahden päivän mittaisen vaihtokokemuksen perusteella mielenkiintoisimmiksi havainnoiksi osoittautuivat koulujen väliset erot erilaisiin tapoihin ja käytännön ratkaisuihin liittyen. Kokemus toimi oivallisena keinona tutkia eroavaisuuksia vastavalmistuneen Salpakankaan koulun ja perinteikkään Martin koulun välillä.

Eroavaisuudet ihmetyksen kohteena
Eroavaisuudet aiheuttivat monenlaista pohdintaa vaihto-oppilaissa. Esimerkiksi turkulaisten luokittain vaihtelevat käytännöt kenkien käytöstä herättivät kummaksuntaa hollolalaisissa. “Sukkakouluna” toimivan Salpakankaan koulun oppilaille kenkien pitäminen sisätiloissa tuntui oudolta.

Myös Martin koululaisten käytössä olevat liitutaulut herättivät huomiota hollolalaisissa, joille opetuksessa käytettävät älytaulut olivat muodostuneet itsestäänselvyydeksi.

Salpakankaan koulun luokka

Paikallisiin oppilaisiin tutustuminen
Oppilaiden toimintaan, harrastuksiin ja yleiseen ajatusmaailmaan liittyviä eroja vaihtarimme eivät juurikaan havainneet. Toisaalta kokeilun lyhyen keston takia vuorovaikutus paikallisten oppilaiden kanssa jäi vielä pintaraapaisun tasolle.

Lähempi tuttavuus olisi varmasti avannut uusia näkökulmia myös nuorten elämään liittyen ja siten tarjonnut mahdollisuuden päästä pohtimaan asioita laajemmin toisen ihmisen näkökulmasta.  

Tavoitteena empatiataitojen kehittäminen
Vaihtoviikon aikana haluamme saada oppilaat pohtimaan millaista on saapua ulkopuolisena vieraaseen luokkaan ja miten kokemuksesta voisi luoda mahdollisimman mukavan ja onnistuneen. Kokemuksen tavoitteena on kehittää oppilaiden empatiataitoja ja opettaa, miten kohdata uusia ihmisiä erilaisista taustoista.

Parhaimmillaan vaihtokokemus tarjoaa työkaluja uusien asioiden ja näkökulmien kohtaamiseen, jolloin erilaisuus näyttäytyy rikkautena ja keinona oppia uutta. Nämä taidot toimivat nuoren menestyksen mahdollistajana myös myöhemmin hänen elämässään.

Martin koulun luokka

Erilaisuus - haaste ja mahdollisuus
Todellisuudessa asia on paljon monimutkaisempi. Riskinä uusien asioiden ja ihmisten kohtaamisessa on, että erilaisuus kääntyy negatiiviseksi huomiota herättäväksi asiaksi. Pahimmillaan tästä seuraa tuomitsemista, asioiden laittamista paremmuusjärjestykseen sekä oikeiden ja väärien toimintatapojen määrittelemistä.

Vaihto-ohjelman tavoitteena on varmistaa, ettei oppilas, joka puhuu erilaista murretta, tykkää erilaisesta musiikista tai pukeutuu erilaisiin vaatteisiin tule kiusatuksi, väheksytyksi tai pilkatuksi koulussa eikä isäntäperheessä vaihto-ohjelman aikana.

Haluamme huolehtia siitä, että kaikilla vaihto-ohjelmaan osallistuvilla tahoilla on oikeat keinot ja työkalut erilaisuuden ja siitä kumpuavien asioiden käsittelemiseen.

Turvallinen ja onnistunut vaihtokokemus
Vaihtoviikko-tiimin tavoitteena on luoda vaihto-ohjelmalle raamit, jotka tekevät kokemuksesta mahdollisimman turvallisen niin käytännön järjestelyjen kuin erilaisuuden kohtaamisen näkökulmasta.

Suunnitelmissamme on tuottaa osallistujille kattava materiaalipankki tekstien, videoiden ja erilaisten tehtävien muodossa, joiden avulla niin isäntäperheet, luokat, kuin yksittäiset oppilaat voivat valmistautua tulevaan kokemukseen ja siten omalta osaltaan varmistaa sen onnistumista.

Miten Vaihtoviikkolaisia tulisi sinun mielestäsi valmentaa erilaisuuden kohtaamiseen?


- Anni Valkola -