Koulupäiväsi koostuivat luultavasti pitkälti piirtoheitinkalvojen tuijottelusta, tehtäväkirjoista ja monisteista sekä itsenäisestä työskentelystä. Välituntisi vietit useimmiten tiettyjen luokkakavereiden seurassa jutellen tai leikkien.
Entä millaista kuudesluokkalaisten koulunkäynti on nykyisin? Ainakin koulun toimintatavoissa ja -kulttuurissa on tapahtunut paljon muutoksia, kuten on koko yhteiskunnassakin.
Muuttuvassa maailmassa tarvitaan yhteistyötä
Enää ei ehkä ole kaikki kaikessa osata luetella ulkoa kasvien latinankielisiä nimiä tai Pohjois-Suomen jokia. Sitäkin tärkeämpää on esimerkiksi osata ajatella kriittisesti sekä työskennellä yhteistyössä muiden kanssa erilaisissa ja vaihtuvissa tilanteissa.
Koulutuksen ja oppimisen tavoitteet ovat siis muuttuneet. Esimerkiksi yhteistyön merkitystä on koulutuksen ja kasvatuksen saralla viime aikoina alettu korostaa vahvasti. Yhteistyö näkyy jo koulujen arkipäivässä esimerkiksi samanaikais- ja yhteisopettajuuden sekä joustavien opetusryhmien kautta.
Opettajien ja eri luokkien oppilaiden välisellä yhteistyöllä on jo huomattu olevan positiivisia vaikutuksia koulun sisällä. Valitettavasti tähän yhteistyö usein tällä hetkellä pitkälti jää.
Koulun ulkopuolelle suuntaava ja eri koulujen välinen yhteistyö ei vielä Suomessa ole kovin aktiivista tai yleistä, vaikka sen merkitys jo esimerkiksi uudessa opetussuunnitelmassa tuodaan esiin.
Osaaminen jakoon yhteistyöllä
Yhteistyö luo mahdollisuuksia koulujen kehittämiseen. Kouluissa ympäri Suomen on äärettömän paljon osaamista ja innovatiivisia, toimivia ratkaisuja niin opetukseen kuin muuhunkin koulujen toimintaan liittyen.
Haastena tuntuu olevan tämän osaamisen jakaminen ja hyödyntäminen omaa luokkaa ja koulua laajemmalle. Koulujen välistä yhteistyötä kehittämällä voimme samalla luoda uusia luontevia väyliä näiden uusien, pienten ja suurten, käytänteiden ja innovaatioiden levittämiselle.
Vaihtoviikosta vauhtia koulujen väliseen yhteistyöhön
Vaihtoviikko on oivallinen tapa laajentaa oppilaitosten yhteistyöverkostoa oman koulupihan ulkopuolelle. Sen lisäksi että Vaihtoviikko yhdistää kouluja ja opettajia ympäri Suomen yhdistäää se myös lapsia ja perheitä.
Mielestäni yksi Vaihtoviikon hienoimmista piirteistä on, ettei se keskity pelkästään digitaaliseen maailmaan, verkkoon ja appeihin. Vaihtoviikko tuo aidosti ihmisiä yhteen, luo uudenlaisia kohtaamisia, keskusteluja, oivalluksia, havahtumisia ja ideoita. Vaihtoviikko tarjoaa mahdollisuuksia kokemuksiin oman elinympäristön ja tutun kuplan ulkopuolelta.
Vaihtoviikon avulla voimme luoda uudenlaista yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen kulttuuria. Vaihtoviikko vastaa yhteiskunnan muutokseen ja sen mukanaan tuomiin uusiin haasteisiin tarjoamalla lapsille ja nuorille mahdollisuuksia oppia taitoja, joita nykypäivän ja tulevaisuuden työelämässä ja yhteiskunnassa yleensäkin tarvitaan.
Kirjoittaja, Anni Lonka, on turkulainen erityisluokanopettaja,
joka vielä kuudennella luokalla halusi isona eläinlääkäriksi
tai Tiimarin myyjäksi, koska niin halusivat kaikki muutkin.