Toukokuussa järjestetty vaihto-ohjelman ensimmäinen kokeilu tarjosi oppilaille mahdollisuuden päästä tarkastelemaan omaa kotikoulua aivan uudesta näkökulmasta.
Kahden päivän mittaisen vaihtokokemuksen perusteella mielenkiintoisimmiksi havainnoiksi osoittautuivat koulujen väliset erot erilaisiin tapoihin ja käytännön ratkaisuihin liittyen. Kokemus toimi oivallisena keinona tutkia eroavaisuuksia vastavalmistuneen Salpakankaan koulun ja perinteikkään Martin koulun välillä.
Eroavaisuudet ihmetyksen kohteena
Eroavaisuudet aiheuttivat monenlaista pohdintaa vaihto-oppilaissa. Esimerkiksi turkulaisten luokittain vaihtelevat käytännöt kenkien käytöstä herättivät kummaksuntaa hollolalaisissa. “Sukkakouluna” toimivan Salpakankaan koulun oppilaille kenkien pitäminen sisätiloissa tuntui oudolta.
Myös Martin koululaisten käytössä olevat liitutaulut herättivät huomiota hollolalaisissa, joille opetuksessa käytettävät älytaulut olivat muodostuneet itsestäänselvyydeksi.
Salpakankaan koulun luokka
Paikallisiin oppilaisiin tutustuminen
Oppilaiden toimintaan, harrastuksiin ja yleiseen ajatusmaailmaan liittyviä eroja vaihtarimme eivät juurikaan havainneet. Toisaalta kokeilun lyhyen keston takia vuorovaikutus paikallisten oppilaiden kanssa jäi vielä pintaraapaisun tasolle.
Lähempi tuttavuus olisi varmasti avannut uusia näkökulmia myös nuorten elämään liittyen ja siten tarjonnut mahdollisuuden päästä pohtimaan asioita laajemmin toisen ihmisen näkökulmasta.
Tavoitteena empatiataitojen kehittäminen
Vaihtoviikon aikana haluamme saada oppilaat pohtimaan millaista on saapua ulkopuolisena vieraaseen luokkaan ja miten kokemuksesta voisi luoda mahdollisimman mukavan ja onnistuneen. Kokemuksen tavoitteena on kehittää oppilaiden empatiataitoja ja opettaa, miten kohdata uusia ihmisiä erilaisista taustoista.
Parhaimmillaan vaihtokokemus tarjoaa työkaluja uusien asioiden ja näkökulmien kohtaamiseen, jolloin erilaisuus näyttäytyy rikkautena ja keinona oppia uutta. Nämä taidot toimivat nuoren menestyksen mahdollistajana myös myöhemmin hänen elämässään.
Martin koulun luokka
Erilaisuus - haaste ja mahdollisuus
Todellisuudessa asia on paljon monimutkaisempi. Riskinä uusien asioiden ja ihmisten kohtaamisessa on, että erilaisuus kääntyy negatiiviseksi huomiota herättäväksi asiaksi. Pahimmillaan tästä seuraa tuomitsemista, asioiden laittamista paremmuusjärjestykseen sekä oikeiden ja väärien toimintatapojen määrittelemistä.
Vaihto-ohjelman tavoitteena on varmistaa, ettei oppilas, joka puhuu erilaista murretta, tykkää erilaisesta musiikista tai pukeutuu erilaisiin vaatteisiin tule kiusatuksi, väheksytyksi tai pilkatuksi koulussa eikä isäntäperheessä vaihto-ohjelman aikana.
Haluamme huolehtia siitä, että kaikilla vaihto-ohjelmaan osallistuvilla tahoilla on oikeat keinot ja työkalut erilaisuuden ja siitä kumpuavien asioiden käsittelemiseen.
Turvallinen ja onnistunut vaihtokokemus
Vaihtoviikko-tiimin tavoitteena on luoda vaihto-ohjelmalle raamit, jotka tekevät kokemuksesta mahdollisimman turvallisen niin käytännön järjestelyjen kuin erilaisuuden kohtaamisen näkökulmasta.
Suunnitelmissamme on tuottaa osallistujille kattava materiaalipankki tekstien, videoiden ja erilaisten tehtävien muodossa, joiden avulla niin isäntäperheet, luokat, kuin yksittäiset oppilaat voivat valmistautua tulevaan kokemukseen ja siten omalta osaltaan varmistaa sen onnistumista.
Miten Vaihtoviikkolaisia tulisi sinun mielestäsi valmentaa erilaisuuden kohtaamiseen?
- Anni Valkola -
- Anni Valkola -
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti