21.8.2017

Mitä sinä syöt aamupalaksi?

Meillä on jokaisella omat hyväksi havaitut tavat toimia. Aamupalaksi on mukava syödä kaurapuuroa, koska niin on tehnyt aina. Tai voileivälle laitetaan ensin juusto ja sitten vasta leikkele, koska niin se vain kuuluu mennä.



























Jos koko lähipiiri syö puuroa aamupalaksi, sitä alkaa helposti ajatella, että niinhän nyt tekevät kaikki. Tai ainakin ne, jotka ovat jollakin tapaa kunnollisia ja järkeviä ihmisiä.

Harvemmin omia toimintatapojaan tarvitsee kysenalaistaa. Ja vielä harvemmin tulee miettineeksi, että miksi ihmeessä sitä syö kaurapuuroa aamupalaksi, vaikka saman energian saisi monesta muustakin ruuasta.


Omiin tapohinsa herää yleensä siinä vaiheessa, kun on poistunut oman kotinsa vaikutuspiiristä. Ystävän luona kyläillessä aamupalalla saattakin olla puuron sijasta pekonia tai vihersmoothieta.


Kun itse pääsee kokeilemaan toisenlaista aamupalaa, ymmärtää aika nopeasti, että toisenlaisiakin aamupalavaihtoehtoja on. Ja että niilläkin se päivä aukenee.


























Vaihtoviikon aikana kutosluokkalaiset pääsevät kokeilemaan toisenlaisten aamupalojen lisäksi monia muita arkisia asioita. Uudessa ympäristössä tavallisetkin toimet voivat olla jännittäviä tai jopa pelottavia.


Jos on kävellyt koko kouluaikansa muutaman sadan metrin päässä olevaan opinahjoon, voi 20 minuutin bussimatka kouluun olla elämys.


Kun itse pääsee näkemään ja kokemaan toisenlaisia tapoja ja olosuhteita, avartaa se ajattelua. Sitä ymmärtää, että toisenlaisia aamupaloja syövien tyyppien kanssa kyllä pärjää. Eikä ala pitää itseään muita parempana, vaikka söisikin puuroa joka aamu. Puuro nyt vain sattuu olemaan yksi monista aamupalavaihtoehdoista. Se johon itse on tottunut.





























Toisaalta olisi aika ideaalista, jos suurimmat erimielisyydet ihmisten välillä olisivat aamupalavaihtoehdoista. Silloin kärhämät olisi aika helposti ratkottavissa. Sen kun vain menisi ja tutustuisi toisten aamupalavaihtoehtoihin.

Mutta ehkä se mikä toimii pienten erimielisyyksien sovittelussa ja ennaltaehkäisyssä, toimii myös isompien ongelmien kanssa. Mennään ja tutustutaan toisiimme näin aluksi. Kysytään, mitä sinä syöt aamupalaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti