7.8.2017

Uusi oppilas luokassa - vinkkejä sujuvaan starttiin

Koulujen alkaessa pieni jännitys on tuttua niin opettajille kuin oppilaillekin. Erityisen jännittävää koulujen alku on niille oppilaille, jotka aloittavat koulutyön kokonaan uudessa koulussa.  Löytyykö uusia kavereita? Onko ope kiltti? Mistä vessa löytyy?

Vaihtoviikko-kokemukseen kuuluu olennaisena osana uuteen luokkaan sopeutuminen. Tässä postauksessa meidän erityisluokanopettaja Annin näkemyksiä siitä, miten uusi oppilas saadaan tuntemaan olonsa tervetulleeksi uudessa luokassa.




Tutustu uuteen oppilaaseen
Selvitä vanhempien kanssa, aloittaako lapsi uudessa koulussa vanhempien muuton takia vai jostain muusta syystä. Onko kyseessä ensimmäinen koulunaloitus uudessa ympäristössä vai onko lapsi tottunut uusiin alkuihin?

Mitä enemmän tiedät uudesta oppilaasta, sitä paremmin voit auttaa häntä sopeutumaan uuteen luokkaan.

Esittele luokka uudelle oppilaalle
Sen lisäksi, että luokka tutustuu uuteen oppilaaseen, huolehdi, että uusi oppilas tutustuu koko luokkaan. Samalla pitkään yhdessä ollut luokka voi oppia aivan uusia asioita toisistaan.

Uuden oppilaan tulo antaa mahtavan tilaisuuden esitellä luokkaa ja koulua. Oman koulun ja arjen reflektoiminen antaa mahdollisuudet moniin erilaisiin tehtäviin. Yhdessä luokan kanssa voi esimerkiksi miettiä asioita, jotka yhdistävät luokkalaisia. Löytyisikö niitä jalkapallosta, heppaharrastuksesta vai jostain muualta?

Ei kannata myöskään jättää käyttämättä luonnollista tilannetta kaveritaitojen harjoitteluun.

Tutustuta rakennukseen
Struktuurit tuovat turvaa. Kun oppilaan ei tarvitse huolehtia, mihin takin saa jättää ja mistä saa näkkärin päälle voita, voi hän keskittyä paremmin koulutyöhön ja sosiaalisten suhteiden luomiseen.

Koulurakennukseen voi tutustua pitämällä tunteja eri puolella koulua tai vaikka lähettämällä oppilaat asioille eri puolille koulua. Pitäisikö ruokalasta hakea maitolasi tai käsityöluokasta villalankaa?

Luo tilanteita tutustumiseen
Uudet kaverisuhteet syntyvät helpoiten, kun oppilaat saavat rauhassa toimia toistensa kanssa. Joskus kuitenkin jäänrikkojaksi tarvitaan opettajaa, joka on järjestänyt oppilaille yhteistä tekemistä.

Ryhmätöiden lisäksi kannattaa muistaa luokan järjestäjävuorot. Välitunti sisällä järjestäjäparin kanssa voi olla juuri se, mitä uuden kaveruuden syntyyn tarvitaan.

Välitunnit
Välitunnit uudessa koulussa voivat olla piinallisen pitkiä, jos ne joutuu viettämään yksin. Ainakin alussa kannattaakin pyytää luokasta muutama oppilas esittelemään, mitä välitunneilla uudessa koulussa on tapana tehdä.

Voit myös pyytää uutta oppilasta opettamaan jonkun vanhassa koulussa pelatun pelin ja leikin koko luokalle. Kannusta koko luokkaa kokeilemaan tätä leikkiä sopivalla välitunnilla.

Uusi tilanne - uudet mahdollisuudet

On hyvä muistaa, että uusi oppilas luokassa on uusi alku koko luokalle. Uusi kaveri luokassa muuttaa koko luokan ryhmädynamiikkaa. Tässä muutostilanteessa kaikilla oppilailla on mahdollisuus pohtia uudelleen omaa rooliansa luokassa, luoda uusia ystävyyssuhteita ja löytää uusia puolia itsestään.



Teksti: Saana Klemola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti