15.8.2017

Opettajan ajatuksia sosiaalisista kuplista

Tällä kertaa blogissamme pääsee ääneen Tinja Heimo. Tinja on yksi Vaihtoviikon ensimmäiseen kokeiluun osallistuneista Martin koulun opettajista.

Eräs Vaihtoviikon lähtökohdista on ollut sosiaalisten kuplien olemassa olon tiedostaminen ja sitä kautta oman maailmankuva avartaminen. Myöskin Tinjaa kiehtoo Vaihtoviikossa ajatus sosiaalisista kuplista.

- Mun mielestä kupla on oikeastaan se yhdistävä tekijä ihmisten välillä. Meistä jokaisella on oma sosiaalinen kuplansa, mutta tarkemmin katsottuna siitä kuplasta voi kuitenkin aina löytää samoja tekijöitä kuin muiltakin. Esimerkiksi meidän jokaisen kuplasta löytyy varmasti sellasia asioita kuten perhe, asuinpaikka ja läheiset ihmissuhteet.

Enemmän yhteistä kuin eroja
Luokanopettajana Tinjalla on kokemusta, siitä millaisia kuplia kuudesluokkalaisilla on. Hänen mukaansa kaikkia suomalaislapsia yhdistävä tekijä on peruskoulu. Vaikka kouluja on monenlaisia ja monilla eri paikkakunnilla, oppivat suomalaislapset Hangosta Utsjoelle samoja asioita.

- Ne erot, joita 12-vuotiaiden välillä on, ovat loppujen lopuksi hiuksenhienoja. Kutosluokkalaisten kuplat muodostuvat esimerkiksi erilaisista kaveripiireistä ja perhetaustoista, kertoo Tinja.

Kupla kasvaa lapsen kasvaessaKutosluokkalaiset elävät sosiaalisten kuplien muodostumisen kannalta jännittävää aikaa. Lapsen kuplaan alkaa tulla lisää ulottuvuuksia. Perheen lisäksi lapsen kuplaan ilmestyvät kaverit entistä tärkeämmässä osassa.

- Kun oma kupla kasvaa, niin aletaan löytää yhteisiä tekijöitä muiden kanssa sekä huomata eroja itsen ja muiden välillä. Tämän ikäiset alkavat esimerkiksi seurata, mitä kaverit tekevät ja miten he esimerkiksi pukeutuvat, Tinja on huomannut.

Voisikin sanoa, että 12-vuotiaat elävät kehitysvaihetta, jossa heitä luonnostaan on alkanut kiinnostaa, mitä muut tekevät ja ajattelevat. Tässä iässä koetuilla asioilla on suuri vaikutus siihen, minkälainen maailmankuva henkilölle muodostuu.

- Kaikenlaisen kehityksen kannalta olisi tietysti hyvä, että saisi venytettyä oman kuplansa rajoja, sanoo Tinja.

Kuunnellaan toisiamme
Pohjatyö oman kuplan kasvattamiseen tehdään oman perheen parissa, mutta myös koulussa on mahdollista rohkaista lasten luontaista uteliaisuutta toisia kohtaan. Vaihtoviikon kaltaiset vaihto-ohjelmat tukevatkin mainiosti lapsen kasvua eri näkökulmia ymmärtäväksi aikuiseksi.

- Eihän sitä voi ymmärtää toista ellei tutustu. Ja kun pääsee juttelemaan toiselle, niin on helpompi löytää yhtäläisyyksiä sen toisen kanssa, kertoo Tinja.

- Oikeastaan tämä on sellainen itsestäänselvyys, joka helposti unohtuu. Esimerkiksi lasten riitoja selvitellessä, on monesti käynyt mielessä, että samoista asioistahan ne aikuistenkin riidat lähtevät käyntiin. Että ei ymmärretä toisia. Aikuisten maailmassa tällaisilla väärinymmärryksillä vain on paljon suurempia seurauksia, Tinja jatkaa.

Maailma on avoinna rohkealle
Jos on jo nuorella iällä nähnyt maailmaa muualtakin kuin oman sosiaalisen kuplansa sisältä, uskaltaa luultavasti jatkossakin venytellä oman kuplansa rajoja.

- Se että pääsee itse näkemään ja kokemaan vähän erilaista arkea on tosi arvokas kokemus lapselle, Tinja ajattelee.

- Sen lisäksi, että saa olla mukana siistissä jutussa, näkee sen mihin pystyy ja uskaltaa tulevaisuudessakin laajentaa omaa kokemusmaailmaansa. Tulevaisuudessa on myös helpompi ymmärtää muita, kun on jo lapsen nähnyt että maailmaa on muuallakin kuin oman navan ympärillä.


Teksti: Saana Klemola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti